Opas kestovaippaviidakkoon

Kestoilun perusopas

Eri vaippatyypit:
1. AIO:t eli all-in-onet. Monet kokevat nämä helpoimmiksi vaipoiksi, kun niissä on kaikki valmiina.
2. Taskuvaipat, joiden imumäärää voi itse säädellä.
3. Sisävaipat, jotka tarvitsevat päälleen kuorivaipan.
4. Kuorivaipat, jotka pitävät kosteuden sisällään.
5. Harkkahousut jo pottailevalle lapselle, jolle sattuu vielä vahinkoja.

AIO:t
AIO:t sisältävät kaiken tarvittavan eli kosteutta pitävän kuoriosan ja imuosan. Joissakin AIO-vaipoissa on täyttöominaisuus, jolloin vaippaan saa lisättyä olemassa olevien imujen lisäksi imutehoa sitä tarvittaessa. Toisissa AIO:issa on ulosvedettävät imuläpät, jotka vedetään pesun ja kuivatuksen ajaksi auki ja tällöin myös vaippa kuivuu nopeammin. Osassa vaipoista läpät saat irti pesun ja kuivatuksen ajaksi. Osassa vaippoja on kiinniommellut läpät, jotka kuivuvat huomattavasti hitaammin. AIO:t kiinnitetään tarroilla tai neppareilla joko eteen tai sivulle. Makuasia, kummista pitää.

Taskuvaipat
Taskuvaipat sisältävät taskun, johon imu laitetaan. On olemassa sisätaskuvaippoja, jotka tarvitsevat kuoren päälleen. PUL-taskut eivät tarvitse kuorta päälleen.

Sisävaipat
On olemassa erilaisia sisätäyttövaippoja. On olemassa sisävaippa, johon lisätään haluttu määrä imuja täyttöaukon kautta sekä kiinteällä imulla olevia sisävaippoja. Sisävaippa vaatii aina erillisen kuoren päälleen. Kiinnitystapoja ovat tarrat, nepit, näpsy tai vaippa voidaan saada pysymään vauvan päällä napakan kuorivaipan avulla. On olemassa myös erillisiä (yleensä sisä-)yövaippoja, joissa on tuhdisti imua jopa kahdentoista tunnin uniin. Itse hehkutan Onnikkaan ja Mannamaan yövaippojen puolesta. Vaikka yövaippa on usein paksu paketti, ei se ole koskaan vaikeuttanut meidän lasten yöunia.

Kuorivaipat
Kuorivaipat voivat olla joko luonnonmateriaalia tai keinomateriaalia. Keinokuituisista yleisimmin käytetty on hengittävä polyuretaanilla laminoitu polyesterkangas eli PUL. Näissä on monissa malleissa ns. vuotosuojat, jotka pitävät useimmiten huolen siitä, ettei löysä maitokakka vuoda vaipasta vaatteille. Myös fleecekuoria valmistetaan. Fleecestä tulee kosteudenpitävä kaksinkertaisena, yksinkertaisena se ei vielä pidä kosteutta. Villaiset kuorivaipat eli villainen vaippakuori tai villahousut ovat kesällä viileä ja talvella lämmin vaihtoehto. Villan etu on myös hengittävyys.

Harkkahousut 
Harkkahousut ovat käteviä lapsella, joka käy useimmiten potalla tarpeillaan, mutta vahinkoja sattuu edelleen. Harkkahousuissa on PUL-kuori, mutta imua huomattavasti vaippaa vähemmän. Ne ovat yleensä pikkuhousujen malliset, ja imevät noin yhden pissan verran itseensä.

IMUT Periaatteessa mikä imevä kangas tahansa voi toimia imuna vaipassa. Helpoin on ehkä harso, joiden taitteluohjeita löydät netistä: http://www.onneaon.com/harsojen-taitteluohjeita. Harsot eivät ime kovin paljon paksuuteensa nähden, joten en suosittele käyttämään niitä pelkiltään kovin pitkään.

Valmiita imuja on kaikenlaisia ja erimuotoisia. Kotona olevista materiaaleistakin saa hyviä imuja aikaiseksi, esim. vanhat pyyhkeet (pellava/ frotee) ovat oivallisia imumateriaaleja. Se on makukysymys, millaisista imuista tykkää. On tiimalasin mallista, taiteltavaa, pötköä jne. Imujen määrä riippuu siitä, paljonko vauva pissaa ja millaisia vaipanvaihtovälejä pitää. (Esim. meillä isopissaisilla lapsilla vaipanvaihtoväli on ollut aina noin kaksi tuntia.)

Nopeita imuja ovat flanelli, joustofrotee, frotee, harso ja mikrokuitu. Näitä kannattaa käyttää vaipoissa päällimmäisenä. Ne imevät pissan nopeasti ja luovuttavat sen alempana vaipassa oleviin hitaampiin imukerroksiin. Mikrokuitu on keinokuitu, jota ei suositella ihoa vasten käytettäväksi, koska se imee iholta kaiken luonnollisen rasvan. Herkkäihoisimmilla se aiheuttaa oireita taskuvaipassakin ylimmäisenä käytettynä (meillä ei koskaan).

Hitaita imuja ovat bambu, hamppu, turve, pellava ja villa. Näitä käytetään vaipoissa alimmaisena, villa kaikista alimpana.

On myös ns. lisäimuja, mutta mikä tahansa imu voi toimia lisäimuna, jos tuntuu siltä, että vaipan imu ei esim. kahdella imulla toimi.

Käytettyjen vaippojen säilytys: 
Käytön jälkeen avaan vaipat eli otan imut ulos vaipasta. Kakat kaavin vessanpönttöön ja loput kakkajäljet huuhtaisen vaipasta käsin. Pahat tahrat pesen sappisaippualla, joka tulee huuhdella vaipoista pois ennen pesukonepesua (sappisaippua saattaa tukkia fleecepintaiset vaipat). Meillä käytetyt vaipat ovat niinkin esteettisesti säilytetty kuin avattuina suihkuseinän päällä tai Ikea-kassissa. Suihkuseinän päältä kippaan ne Ikea-kassiin ja kiikutan pesutupaan. Moni käyttää esim. kannellista paperiroskista. Jos haju tuntuu liian vahvalta (lattialämmitys voi pahentaa asiaa), astiaan voi tiputtaa muutaman tipan eteeristä öljyä (EI suoraan vaippojen päälle) tai kannen sisäpintaan voi teipata esim. nenäliinan, johon öljyä voi pudottaa. Vaippoja voi säilyttää myös esim. vanhan tyynyliinan sisällä. Pääasia on, että vaipat ovat ilmavasti ja ne pestään päivän - parin välein.

Vaippojen pesu:
Voit käyttää tahrojen poistoon ennen pesukonepesua sappisaippuaa, jota löytyy pesuainehyllystä isoimmista kaupoista. Sitä löytyy sekä palamuodossa että kiinteänä. On mielipidekysymys, kummasta pitää. Huom! Sappisaippua saattaa tukkia fleecen. Huuhtele saippua siksi huolellisesti pois ennen pesukoneeseen laittamista. Pese vaipat 60 asteen pesussa. Tämä tappaa kaikki bakteerit, ml. rotaviruksen, joten voit hyvin kestoilla myös rotavirusrokotteen jälkeen (sanottiin neuvolasta mitä tahansa).

Kestovaipat pestään miedolla pesuaineella, jonka saippuapitoisuuden tulisi olla mahdollisimman alhainen (alle 5 %). Zeoliittia ei tulisi myöskään olla. Zeoliitti kerääntyy vaippoihin ja saattaa aiheuttaa allergiaa ja hajuhaittoja sekä heikentää vaipan imukykyä. Älä käytä myöskään valkaisuainepitoisia pesuaineita! Valkaisuaine haperruttaa vaippojen kosteussulun. Sopivia pesuaineita ovat esim. pesupähkinät (joista lisää alla), Erisan, Ariel Color nestemäinen, Bio Luvil ja Ecover. Hyvä lista sopivista pesuaineista löytyy nettisivuilta: http://www.kestovaippayhdistys.fi/kestovaippainfo/tietokannat/pesuaineet/
Laita pesukoneeseen sen kilomäärän mukainen annos pyykkiä, kuin mitä pesukone suosittaa, mutta käytä pesuainetta max puolet siitä, mitä pesuaineen ohjeistus määrää. 1/3:kin riittää. Jos tuntuu siltä, että lapsi saa vaippaihottumaa, voit kokeilla eri sisämateriaaleja ja voit myös vähentää pesuaineen määrää ja/tai lisätä pesuohjelmaan lisähuuhteluita.

Ns. keittopesu tarkoittaa vaippojen pesua 90 asteessa normaalilla kestojen pesuainemäärällä. Se tekee hyvää vaipoille noin parin kuukauden välein ja poistaa mahdollista ummehtunutta hajua (jota vaippoihin tulee etenkin taaperoiden tuhdimmasta pissasta).

Vaippojen pesussa voi käyttää myös pesupähkinöitä. Niiden pesuteho perustuu pähkinöiden kuorissa olevaan saponiiniin, joka liukenee yli 30-asteisessa vedessä ja toimii luontaisena pesuaineena. Laita noin neljä puolikasta pähkinää esim. sukkaan tai pesupussiin ja pyykin joukkoon. Määrää voi lisätä, jos pyykki
on kovin likaista. Pyykkikoneen pyörittyä laita kuoret kuivumaan ja niiden kuivuttua voit käyttää niitä muutaman kerran uudelleen. Lopuksi ne hävitetään biojätteen mukana. Pähkinät jättävät pyykin pehmeäksi, jolloin huuhteluainetta ei tarvitse.

Voit lisätä pesuaineen joukkoon myös ruokasoodaa (isoista marketeista löytää kilon pakkauksia, nettikaupoista isompiakin (esim. www.greendeal.fi) pesutehon lisäämiseksi (esim. neljän kilon koneelle normaaliannostus 40ml, kestovaippojen pesuun laita 20ml pesuainetta ja 15-20ml ruokasoodaa). ”Tavallinen” huuhteluaine tuhoaa vaippojen vedenpitävän kuoren. Huuhteluaineena voi käyttää seosta, jossa on puolet tavallista väkiviinaetikkaa ja puolet vettä. Tätä laitetaan kuhunkin koneeseen noin puoli desiä huuhteluainelokeroon. Ainoa kaupan oleva huuhteluaine, jota voi turvallisesti vaippojen kanssa käyttää, on Ecoverin huuhteluaine. Vaipat voi kuivata kuivausrummussa, joskaan PUL-kuori/ PUL-tasku/ AIO-vaippojen jatkuvaa kuivatusta kuivurissa ei suositella, koska PUL ei tykkää liiallisesta lämmöstä sen sen sisältämän muovin vuoksi.

Villahousujen/ kuorien huolto:
ÄLÄ pese villahousuja/ kuoria pesukoneessa!! Muuten niistä tulee nukelle sopivaa kokoa. Jos villahousut likaantuvat (ts. niihin pääsee kakkaa), pese ne käsin villapesuaineella (esim. Ecoverin) ja kädenlämpöisellä vedellä. Jos niissä on vain pissaa, tuuleta ne kuivassa paikassa, esim. kuivaustelineellä. Villa desinfioi itse itsensä, eikä pesua tarvitse joka kostumisen jälkeen tehdä. Voimakaskin haju haihtuu villahousuista nopeasti. Jos päädyt ostamaan villahousut, lanoliinita ne ennen käyttöä (lanoliinipurkin kyljessä on ohje). Sonettin lanoliinia löytyy useimmista isoista marketeista pesuainehyllystä. Villahousut ja villaimut käsitellään säännöllisesti lanoliinilla, jotta villan oma rasvaisuus, kosteudenpito sekä likaa hylkivä ominaisuus säilyisivät. Lanoliinitusta ei kuitenkaan tarvitse tehdä joka pesun jälkeen.

Olen kiinnostunut kestoilusta, mutta en tiedä, miten pääsisin alkuun kestovaippaviidakossa?
Ota yhteyttä kestovaippatukihenkilöön tai vaippalainaamoon (pääkaupunkiseudulla http://pks-vaippalainaamo.blogspot.fi/). Muualla Suomessa: http://www.kestovaippayhdistys.fi/vaippalainaamot/. Vaippalainaamon kautta saa lainattua vaippoja ison paketin pariksi viikoksi kerrallaan. Paketissa on erilaisia vaippoja, imuja ja kuoria. Lisäksi mukaan tulee opastus ja lainaamohenkilö on apunasi ja tukenasi laina-aikana ja myös sen jälkeen. Lainamaksu on 5€, jonka lisäksi maksetaan 20€:n panttimaksu, jonka saa takaisin, kun vaipat palauttaa ajallaan ja kunnossa (tahrat eivät haittaa).

Kestovaippayhdistyksen tukihenkilölista: http://www.kestovaippayhdistys.fi/kestovaipat-2/haluaisitko-apua-kadesta-pitaen/haluaisitko-apua-kadesta-pitaen/

Millaisia vaippoja ostaa ja mistä?
Vaippamalleja on satoja, samoin valmistajia. Vauvat ovat myös erimallisia, joten naapurilla täydellisesti toimivat kestot eivät välttämättä toimi meillä laisinkaan. Toinen tykkää sisävaipoista ja villahousuista, toinen AIO:ista. Eli ei ole yhtä oikeaa tapaa kestoilla. Kannattaakin ostaa muutamia erimallisia vaippoja (esim. sisävaippoja ja kuoria, taskuja ja AIO:a eri valmistajilta) ja kokeilla, mikä toimii meidän lapsella parhaiten. Eikä kannata heti luovuttaa, jos joku vaippa ei esim. istukaan. Homma saattaa pelittääkin, kun vauva saa vähän lisää painoa tai lähtee liikkeelle. Niin sanotut yhdenkoon vaipat ovat käteviä, mutta alkavat usein istua hyvin vasta noin viiden-kuuden kilon paikkeilla ja saattavat jäädä vaippauran loppupuolella liian pieniksi. Vastasyntyneelle en yhdenkoon vaippoja suosittelisi. Edullisia, ns. kiinavaippoja ovat mm. Alvababy ja Babyland. Yhdenkoon vaippoja löytyy myös esim. Bumgeniukselta, Blueberryltä, Tots Botsilta, Tirsokkaalta, Sampsukalta sekä Ipanat-merkiltä. Näistä suosittelen Ipanoita ja Sampsukkaa. Miksi? Vaipat ovat haaroista kapeat. Silti ne ovat tarpeeksi korkeita palvellakseen koko vaippaiän.

Vaipat ja imut voi ostaa uutena. Tällöin niiden parhaaseen imuun saattaminen vie noin kymmenen pesua aikaa. Eli vaippa ei ole kotiin saapuessaan viallinen, vaan imu saavuttaa parhaan imutehonsa vasta ajan kanssa. Vaipoista voi hyvin saada jälleenmyydessä jopa ¾-½ hinnasta takaisin.

Miksi kestot?
Suosittelen lämpimästi käytettyjä kestovaippoja. Monestakin syystä: ensinnäkin se on ekologinen teko. Toisekseen käytetyt vaipat ovat valmiiksi hyvässä imutehossa. Ja silloin tietenkin säästää rahaa.

Suosittelen erityisesti pienelle vauvalle seuraavia vaippoja:


 Imuista voin suositella esim.



Vaippavalmistajia on monia ja useimmilla on toimiva verkkokauppa. Huuto.netistä voi tehdä löytöjä, samoin livekirppiksiltä.

Tässä vielä mainostus Facebookin kestovaipparyhmistä:


Muita vinkkejä: 
Kestovaippa isontaa vauvan takapuolta jonkin verran. Tällöin liian tiukka body saattaa aiheuttaa sen, että vaippa, vaikka siinä olisi kuinka sopiva määrä imua, vuotaa. Lisätilaa voi antaa siten, että laittaa bodysta vain keskimmäisen napin kiinni, mutta bodya voi myös pidentää jatkopalalla. Helpointa on ostaa kaksitoiminen bodyn pidentäjä, koska eri bodyjen nepit ovat (valitettavasti) eri kokoisia. Kaksitoimisen bodyn pidentäjän löytää mm. Helli-tuotteilta: http://hellituotteet.shop.wosbee.com/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=product-55 tai tai Laurelinilta http://laurelin.fi/tuotteet.html?id=10/707.
Myös vaippojen käyttöikää on mahdollista pidentää vaipan jatkopalalla, joita saa esim. Helli-tuotteelta (http://www.hellituotteet.fi/kestovaipat/vaipan-jatkopalasetit).

Ihmisillä on erilainen käsitys hyväkuntoisesta käytetystä tavarasta.

Käytettynä ostettujen vaippojen kysely/tarkistuslista:
- saumat (pitävätkö, onko reikiä)
- toimiiko nepit/ pysyvätkö tarrat kiinni höllästi vai saako repiä auki
- tahrat luonnonvalossa (ei vaikuta käyttöön)
- jos PUL-vaippa, niin laminoinnin kunto on tärkeä. Kestääkö venytystä? Miinuksia: ”haavat”, kuplat tai laminointi irti kankaasta, sauman halkeamat, etutarrat tai nepit ilman tukikangasta
- sisävaippa: materiaali: onko kova vai pehmeä, onko vaipoille käytetty kuivuria (kuivuri pehmittää kankaan, mutta tämän jälkeen narulla kuivatettu on muuttuu korpuksi), imukerrokset, venytetty ja venyttämätön pituus
- kuminauhat: palautuuko, joustaako, ritiseekö, onko jotenkin lörppö, ovatko molemmat kumpparit samankokoiset. Hyvä kuminauha joustaa jopa kaksinkertaiseksi.

Vaippa vuotaa, tsekkaa seuraavat::

  • Onko vaipassa tarpeeksi imuja? 
  • Onko vaipanvaihtoväli liian pitkä?
  • Onko vaippa edestä katsottuna U:n mallinen eli imut eivät ole vaipan reunasta reunaan?
  • Onko jalantiet napakat?
  • Onko PUL ehjä?
  • Onko sisäpinta tukossa? Tämän voit testata laittamalla vaipan hanan alle, ja valuttamalla vähän vettä vaipan sisäpinnan päälle. Jos neste jää helmeilemään vaipan pinnalle pitkäksi aikaa, eikä solahda siitä läpi, on vaippa tod.näk. tukossa.

Tukkeutuneen vaipan aukaisu
Joskus vaipat menevät tukkoon esim. käytetystä sinkkivoiteesta. Meillä näin ei ole käynyt kertaakaan kolmen vuoden aikana. Vuoto ilmenee siten, että napakasti istuva vaippa vuotaa haaroista, mutta imut pysyvät kuivina. Vaipan saa aukaistua siten, että tiputtaa sen päälle Fairya muutaman tipan ja hankaa voimakkaasti esim. kynsiharjalla. Sitten huuhtelu niin kuumalla vedellä kuin mahdollista monta kertaa, kunnes Fairy on poistunut kankaasta. Lopuksi pese vaippa muun pyykin seassa. Uusi käsittely tarvittaessa.

Fleecepintaiset vaipat saa pysymään paremmin auki, jos silloin tällöin koneeseen laittaa pesuainelokeroon 1tl sitruunahappoa (saa apteekista). Pesuaine Ecover Delicate sisältää sitä luonnostaan.

Vaippojen määrä
Tarvittavien vaippojen määrä riippuu vaippatyypistä, vaippojen kuivatustavasta ja kuivumisnopeudesta, vaihtovälistä, pyykinpesukertojen määrästä ja siitä, käytetäänkö perheessä vain kestovaippoja vai osakestoillaanko. Kokoaikaisessa käytössä vaippoja kannattaa olla kolmen päivän tarpeiksi eli noin 24 vaippaa. Kahdeksan päivän tarpeiksi, kahdeksan pesussa ja kahdeksan kuivumassa. Vaippoja tarvitaan 6-10 päivässä, yleensä maitokakkavaiheessa enemmän kuin myöhemmin.

Hyviä apuvälineitä kestoiluun:
Kuivaliina 
Kuivaliina helpottaa elämää, varsinkin kakkojen kanssa. Suurin osa kakasta jää kuivaliinaan, eikä koko vaippaa tarvitse välttämättä pestä ennen pesukoneeseen laittamista. Kuivaliinoja saa toki valmiinakin, mutta itse suosittelen ostamaan metrikankaana urheiluvaatteistakin tuttua coolmaxia (esim. www.kestovaippakauppa.com:sta). Kun sen leikkaa sopivan kokoisiksi paloiksi, esim. 13cm x 25cm, tulee siitä sopiva kuivaliina vaippaan. Coolmaxin reunoja ei tarvitse huolitella, koska se ei purkaudu. On myös kuivaliinakangasta ja myös fleeceä tai polyestermokkaa voi käyttää.

Kuivaliina tuntuu ihoa vasten kuivalta, vaikka vaippa muuten olisin märkäpintainen. Käyttävätpä jotkut silkkiliinojakin ihon ollessa ärtynyt. Myös 100% villa hoitaa ärtynyttä ihoa. Esim. villalangasta voi neuloa tai virkata imun, jonka voi laittaa vaipan ja ihon väliin. Toimii myös kertisvaipan ja pyllyn välissä! Yksi vaihtoehto on kertakäyttöiset kuivaliinat (ns. riisipaperi), joita ei saa vetää vessanpöntöstä, vaan ne pitää hävittää sekajätteen joukossa.

PUL-vaippapussi
Kuivia vaippoja on helppo kuljettaa missä vain mukana, mutta kun vaippa on täynnä tavaraa, on se mukavampi tuoda pestäväksi jossakin vedenpitävässä pussissa. Muovipussi toimii ihan hyvin, mutta
kaupan on myös PUL-kankaasta valmistettuja kestopusseja, jotka pitävät kosteuden ja hajut sisällään. Näitä löytyy esim. Ipanaiselta, Onnibumilta, Royalkestoilta, Onnikkaalta ja Dreamnappylta. Toimii myös uimahallissa käydessä märkien uikkareiden säilytyksessä!

Kestovaipanvaihtoalusta
Markkinoilla on useita valmistajia, jotka tekevät kestovaipanvaihtoalustoja, joissa on yleensä kuosillinen PUL-kangas ja toisella puolella pehmoinen fleece. Toimii myös hyvänä pyllynalustana retkillä! Esim. Royalkestot valmistaa.

Kestopesulaput
Meidän perheen kaupasta ostettavien vauvakäyttöön tarkoitettujen kosteuspyyhkeiden osto loppui siihen, kun huomasin, että sillä saa permanent-tussinkin jäljen lähtemään seinästä. Sen jälkeen olen ostanut kestopesulappuja. Niitä on kaupan esim. Facebookin kestovaipparyhmissä tai esim. Tirsokkaan, Pienten parhaaksi, Sadette:n sekä Kestovaippakaupan nettikaupoissa. Onpa niitä helppo surauttaa itsekin esim. joustofroteesta. Suosittelen kankaiden esipesua 60 asteessa ennen ompelua (kutistumisen varalta).

Vaipat päivähoidossa
Vaippoja voi hyvin käyttää myös lapsen aloittaessa hoitotaipaleensa. Tästä löytyy hyvä perusopas kestovaippayhdistyksen nettisivuilta: http://www.kestovaippayhdistys.fi/kestovaipat-2/kestovaipat-ja-paivahoito-onnistuu/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätäthän puumerkin käynnistäsi, kiitos!